Споразум Универзитета и МУП-а о сарадњи у ванредним ситуацијама и ризицима од катастрофа

Универзитет у Београду и Министарство унутрашњих послова Србије закључили су Споразум о научној, стручној и образовној сарадњи у области управљања ванредним ситуацијама и ризицима од катастрофа. У Ректорату УБ, споразум су у име две институције потписали ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић и министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић.

Потписивању су испред Универзитета присуствовали декани Факултета безбедности проф. др Владимир Цветковић, Медицинског факултета проф. др Лазар Давидовић, Шумарског факултета проф. др Бранко Стајић, Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић, Технолошко-металуршког факултета проф. др Предраг Ускоковић, Архитектонског факултета проф. др Владимир Лојаница и Географског факултета проф. др Велимир Шећеров, продекан Рударско-геолошког факултета проф. др Александар Милутиновић и универзитетски омбудсман др Младен Милошевић, редовни професор Факултета безбедности. У име МУП-а Србије потписивању су присуствовали начелници сектора.

Обострано је закључено да је циљ сарадње заједнички рад на јачању капацитета за пружање адекватног одговора на савремене изазове, ризике и претње у области ванредних ситуација. Припаднике Сектора за ванредне ситуације одликују висока стручност и професионална обученост, које показују приликом интервенција у Србији и иностранству, а иницијалну идеју данас и формално закључене сарадње поставио је први начелник Сектора Предраг Марић, преминули докторанд Факултета безбедности УБ.

„Потписивање споразума видим из перспективе ширег односа који ћемо градити у будућности, јер оно што Србији недостаје јесу кадрови, борба да наша деца која дипломирају на нашим факултетима, магистрирају и докторирају, не одлазе из наше лепе Србије“, нагласио је министар унутрашњих послова и најавио рад на новом закону који ће омогућити запошљавање стручњака са факултета у Србији, посебно у области техничких наука и информационих технологија.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић рекао је да ће овај споразум омогућити да академска заједница и МУП, удруженим теоријским и практичним знањем и снагама, допринесу ублажавању и смањењу последица ванредних ситуација за сваког појединца и друштво у целини. Ректор је изразио наду да ће ово бити дугорочан пројекат, који ће дати значајан допринос нашем друштву: ”Свесни смо да смо пред различитим природним и душтвеним изазовима, од климатских промена до ризичних догађаја, од којих морамо бити заштићени у највећој мери. Верујем да је, после темељних припрема, сада тренутак да реализујемо сарадњу о којој смо дуго разговарали, уз укључивање и осталих факултета Универзитета у Београду.”