Одржана међународна конференција: “The World `Shattering`: What`s in store for the geopolitical system to come?”

Факултет безбедности је од 6. до 8. октобра 2023. године био домаћин шесте по реду међународне конференције о геополитици и политичкој географији, организоване заједно са Истраживачким комитетом 41 – Геополитика (RC41 – Geopolitics) и Истраживачким комитетом 15 – Политичка и културна географија (RC15 – Political and Cultural Geography), Међународне асоцијације политичких наука (International Political Science Association) назива “The World `Shattering`: What`s in store for the geopolitical system to come?”.

Након претходних конференција организованих од стране Истраживачког комитета 41 за геополитику у Москви (2010), Јерусалиму (2013), Остину (2019), Јеревану (2021) и Москви (2022), конференција у Београду, 2023. године, почивала на сличном формату где је учешће ограничено на мањи број професора и научника широм света. На конференцији је учешће узело преко 20 учесника, са четири континента, како из Србије тако и из Русије, Шпаније, Португала, Кине, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Израела, Велике Британије и Хрватске.

Ове године, фокус конференције је почивао на дискусији и разматрањима промене природе геополитичког поретка, регионалних импликација тих промена, као и одговора држава на наведене промене. Уводне речи на конференцији пружили су ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић и декан Факултета безбедности проф. др Владимир Н. Цветковић. Након уводних речи одржан је панел где су учесници представили сва три аспекта фокуса овогодишње конференције. Сутрадан, 7. октобра, одржана су четири тематска панела посвећена регионалним импликацијама међународног поретка у транзицији, реакција држава на такве промене, као и новим приступима у геополитичкој анализи и методологији. Последњи дан конференције био је резервисан за упознавање иностраних учесника са дугачком и турбулентном историјом Београда и Србије.

Зборник радова са конференције је у припреми и по објављивању ће бити доступан на сајту Факултета.