Трибина: Институционална (зло)употреба лудила

У организацији Центра за истраживање хумане безбедности, 13. децембра 2013. године на Факултету безбедности гостовао је др Владимир Јовић, психијатар и психоаналитичар, који је присутне упознао са функцијом психијатрије и психијатријских болница у модерном друштву, са посебним освртом на начине третмана психијатријских пацијената. Др Јовић се такође осврнуо на своје вишегодишње искуство у раду са жртвама тортуре у више институција у земљи, на дискриминацију ментално оболелих, на однос полиције, медија и друштва према ментално оболелима, као и на више негативних и позитивних примера из домаће и иностране психијатријске праксе. Модератор трибине био је др Борис Кордић.

Након излагања др Јовић је одговарао на многа занимљива питања наставника, сарадника и студената Факултета безбедности. На крају трибине, управник Центра за истраживање хумане безбедности, др Ивица Ђорђевић захвалио се др Јовићу на гостовању. Због великог интересовања запослених и студената, са др Јовићем је договорено да се и у току наредне године организује слична трибина на Факултету безбедности.

Др Владимир Јовић је доктор медицине, специјалиста психијатрије и психоаналитичар. Један је од оснивача ИАН Центра за рехабилитацију жртава тортуре, експерт је Националног механизма за превенцију тортуре, и наставник је на Одсеку за психологију Филозофског факултета Универзитета у Приштини (измештеног у Косовској Митровици).