Предавање “Искуства из мисије ЕУФОР у БиХ”

У организацији Клуба студената Факултета безбедности и организације Ресеарцх Центер фор Wестерн Балканс Сецуритy Иссуес, на Факултету је 22. новембра 2013. године предавање одржао представник ЕУФОР-а, правни саветник команданта ЕУ операције Алтхеа, Игор Димитровски,  који је наше студенте упознао са својим искуствима из учешћа и рада у овој мисији.

У првој презентацији о мандату и циљевима операције, Игор Димитровски представио је историјат успостављања мисије ЕУФОР у Босни и Херцеговини, о њеној хронологији и фазама проширења, као и документа која потврђују мандате, циљеве и задатке мисије ЕУФОР Алтхеа. У другој презентацији о политици Европске уније према Босни и Херцеговини, Димитровски је упознао студенте с подацима о улози ЕУ пре и после сукоба у Босни и Херцеговини, финансијској помоћи и потенцијалима те помоћи. Присутне је такође упознао с институцијама ЕУ и међународне заједнице које сарађују у склопу мисије Алтхеа. У трећој презентацији о личним искуствима из рада у мисији и могућностима запослења, Игор Димитровски представио је делокруг свог рада као правног саветника команданта мисије и процес аплицирања за рад у мисији кроз који је он прошао као цивилни припадник мисије.

Након презентација студенти су постављали питања о садашњим циљевима мисије и о будућности Дејтонског споразума, као и о могућностима за учешће и запошљавање цивила у мисији ЕУФОР.

На крају предавања представница Клуба студената Тијана Призренац је уручила Игору Димитровском захвалницу и захвалила се председнику организације Ресеарцх Центер фор Wестерн Балканс Сецуритy Иссуес, Владимиру Тешићу, који је омогућио гостовање Игора Димитровског. Испред Факултета је сарадник у настави Иван Димитријевић, нашем госту поклонио неколико штампаних издања Факултета безбедности.