Округли сто ,,Национална безбедност и менаџмент“

14. јуна 2019. године, одржан је на Факултету безбедности округли сто под називом ,,Национална безбедност и менаџмент“. Округли сто је окупио домаће и иностране учеснике – представнике Универзитета Свети Ћирило и Методије из Бугарске, Националне академије за јавну управу, Института за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду и Факултета безбедности. Округлом столу присуствовао је и значајан број студената Факултета и других заинтересованих.

Округли сто отворио је Декан Факултета безбедности, проф. др Владимир Цветковић, након чега се присутнима обратио проф. др Миленко Бодин и у свом излагању истакао значај менаџмента за развој институција државе и друштва. Потом је проф. др Вихрен Бузов, продекан Универзитета Свети Ћирило и Методије излагао о енергетској безбедности и енергетском суверенитету на Балкану. Подвукао је постојање непосредне везе енергетске безбедности Балкана са конфликтима на Блиском истоку и постсовјетском простору. Осврнуо се нарочито на улогу Турске, као новог центра за снабдевање енергијом и гасом балканских држава. Учешће у раду округлог стола узео је и директор Националне академије за јавну управу, господин Дражен Маравић, занимљивим излагањем о правцима развоја капацитета јавне управе и истакао став да реформа управљања људским ресурсима представља кључни услов реформе јавне управе и нагласио значај стратешког менаџмента, и потребу за креирањем дугорочне стратегије развоја људских ресурса у сектору безбедности. Истраживање Центра за менаџмент националне безбедности – Факултета безбедности, под називом ,,Стање националне безбедносне културе код младих у Републици Србији“, представио је Душан Кесић, докторанд Факултета безбедности.

Након излагања гостију и домаћих учесника, уследела је занимљива дискусија учесника и осталих присутних, након чега је закључено постоји потреба за промоцијом институционализације менаџмента, те су у складу са тим учесници постигли договор да иницирају низ округлих столова на којима ће ово питање бити разматрано.