Četvrta međunarodna akademska konferencija o ljudskoj bezbednosti “Ljudska bezbednost i nove tehnologije”

Četvrta međunarodna akademska konferencija o ljudskoj bezbednosti

“Ljudska bezbednost i nove tehnologije”

The 4th International Academic Conference on Human Security (#IC4HS)

“Human Security and New Technologies”

Centar za istraživanje ljudske bezbednosti Fakulteta bezbednosti (Univerzitet u Beogradu), uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja RS i Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS), organizovao je četvrtu međunarodnu akademsku konferenciju o ljudskoj bezbednosti (IC4HS) pod nazivom “Ljudska bezbednost i nove tehnologije” (Human Security and New Technologies).

Konferencija je održana 2. i 3. novembra 2018. u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, uz učešće preko 60 istraživača i autora iz zemlje i inostranstva, kao i većeg broja gostiju i posmatrača.

Na otvaranju Konferencije učesnicima su se obratiti:

  • Prof. Petar Bulat, Univerzitet u Beogradu, prorektor za nastavu
  • Prof. Vladimir Cvetković, Fakultet bezbednosti, dekan
  • NJ.E. Mr. Andrea Orizio, šef Misije OEBS u Republici Srbiji
  • Mr. Goran Matić,  direktor Kancelarije  Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka

Kao uvodničari konferencije predstavili su se Rastko Močnik (sociolog, psihoanalitičar, književni teoretičar, prevodilac i politički aktivista iz Solovenije),  Bülent Sarper Ağır (vanredni profesor na Odseku za međunarodne odnose Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Adnan Menderes), Aleksej Tarasjev (evolucioni biolog sa odeljenja za evolucionu biologiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu), kao i  Nathaniel Raymond (predavač globalnih poslova na Institutu za globalne poslove Džekson instituta na Univerzitetu Jejl – SAD).

Učesnici konferencije, naučnici, istraživači, teoretičari i praktičari iz 12 država, u dvodnevnoj, veoma plodnoj raspravi razmenili su rezultate svojih istraživanja, znanja i iskustava iz oblasti koje se odnose na međupovezanost ljudske bezbednosti i savremenih tehnologija.

Za studente poslediplomskih studija, drugog dana konferencije bile su organizovane i radionice koje su realizovali Nathaniel Raymond (pod nazivom – Data as People: Information, Rights, and the Future of Freedom) i predstavnici Instituta za nuklerane nauke “Vinča” (pod nazivom  –  Use of Personal Protective Equipment in CBRN Training).

Više detalja o konferenciji mogu se pronaći na internet prezentaciji http://conference.human-security.info/