Четврта међународна академска конференција о људској безбедности “Људска безбедност и нове технологије”

Четврта међународна академска конференција о људској безбедности

“Људска безбедност и нове технологије”

The 4th International Academic Conference on Human Security (#IC4HS)

“Human Security and New Technologies”

Центар за истраживање људске безбедности Факултета безбедности (Универзитет у Београду), уз подршку Министарства просвете науке и технолошког развоја РС и Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији (ОЕБС), организовао је четврту међународну академску конференцију о људској безбедности (IC4HS) под називом “Људска безбедност и нове технологије” (Human Security and New Technologies).

Конференција је одржана 2. и 3. новембра 2018. у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, уз учешће преко 60 истраживача и аутора из земље и иностранства, као и већег броја гостију и посматрача.

На отварању Конференције учесницима су се обратити:

  • Проф. Петар Булат, Универзитет у Београду, проректор за наставу
  • Проф. Владимир Цветковић, Факултет безбедности, декан
  • Њ.Е. Мр. Андреа Оризио, шеф Мисије ОЕБС у Републици Србији
  • Мр. Горан Матић,  директор Канцеларије  Савета за националну безбедност и заштиту тајних података

Као уводничари конференције представили су се Rastko Močnik (социолог, психоаналитичар, књижевни теоретичар, преводилац и политички активиста из Соловеније),  Bülent Sarper Аğıр (ванредни професор на Одсеку за међународне односе Економског факултета на Универзитету Аднан Мендерес), Алексеј Тарасјев (еволуциони биолог са одељења за еволуциону биологију Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић” Универзитета у Београду), као и  Nathaniel Раyмонд (предавач глобалних послова на Институту за глобалне послове Џексон института на Универзитету Јејл – САД).

Учесници конференције, научници, истраживачи, теоретичари и практичари из 12 држава, у дводневној, веома плодној расправи разменили су резултате својих истраживања, знања и искустава из области које се односе на међуповезаност људске безбедности и савремених технологија.

За студенте последипломских студија, другог дана конференције биле су организоване и радионице које су реализовали Nathaniel Raymond (под називом – Data as People: Information, Rights, and the Future of Freedom) и представници Института за нуклеране науке “Винча” (под називом  –  Use of Personal Protective Equipment in CBRN Training).

Више детаља о конференцији могу се пронаћи на интернет презентацији http://conference.human-security.info/