Нови интернет сајт Факултета безбедности

Почетак нове студијске 2018/19. године, 1. октобар, обележен је и пуштањем новог интернет сајта Факултета безбедности у потпуно новом дизајну и са новим функционалностима као и са освеженим садржајем.

Сајт је израђен у складу са актуелним концептуалним, садржајним, дизајнерским и програмерским стандардима а нова структура и функционалности урађени су по узору на добру праксу сродних домаћих образовних институција. Responsive веб дизајн омогућава добар приказ сајта и за таблет рачунаре и паметне телефоне, а WordPress платформа има све модуле за оптималан рад, уз Search Engine Optimization (лакше налажење на претраживачима) и Social Media Optimization (лакше дељење на друштвеним медијима).

RSS за праћење нових објава

Једна од нових функционалности на сајту је и RSS feed – сервис за аутоматско преузимање информација са сајта. Захваљујући RSS feed-у не морате да посетите сајт како бисте видели да ли су се појавили нови садржаји већ ћете о променама бити аутоматски обавештени за сваки пријављени RSS feed. Иначе RSS је скраћеница од Really Simple Syndication (заиста једноставно повезивање) или Rich Site Summary (сажетак богатих сајтова).

Посетиоцима сајта, а пре свих студентима Факултета безбедности, на крају сваке веб стране, на располагању су две RSS опције:

Пријављивањем ових адреса у неком RSS читачу, аутоматски добијате поруку о новим објавама у категоријама „Новости“ (вести о активностима Факултета) и „Настава и испити“ (објаве о распореду наставе и резултатима испита), одмах по њиховом објављивању на сајту. За коришћење RSS сервиса потребно је да имате инсталиран прегледач (browser) који подржава RSS или да инсталирате посебан RSS читач (тзв. агрегатор). Такође, многи програми за рад са електронском поштом (нпр. MS Outlook, Thunderbird и др.) омогућавају праћење RSS feed-ова.

Студентима који који поседују уређаје на Android платформи (паметни телефони, таблети, net book и слични уређаји) препоручујемо једноставан, бесплатан, без реклама и огласа Feddly RSS читач т.ј. апликацију. Посетите Google Play и одатле инсталирајте поменути RSS читач у Ваш Android уређај.

Нови екстерни сервиси

Нови сајт Факултета безбедности, у заглављу сваке веб стране, има линкове ка екстерним сервисима: еСтудент, еКаталог, Moodle и Eduroam.

За студенте је најважнији сервис „еСтудент“, за који приликом уписа на Факултет безбедности студенти добију креденцијале за приступ (корисничко име и лозинку). Пријавом на „еСтудент“ сервис на адреси student.fb.bg.ac.rs, студенти имају увид у свој електронски индекс. Такође, путем „еСтудент“ сервиса, студентима је омогућено пријављивање испита за полагање као и праћење стања новчаног износа уплаћеног од стране студента за измирење трошкова пријављивања испита и школарине.

Кроз налог на сервису „еСтудент“ попуњава се електронски ШВ20 образац при упису, затим анкете за оцењивање наставе и предавача те се добијају обавештења од Одељења за студије и студентска питања (Студентска служба).