Међународна студентска пракса – Москва 2018.

Након организовања стручне праксе за студенте Факултета безбедности Московског обласног државног универзитеа (МГОУ) у Београду током маја 2018. године, успешно се наставља реализација међународне студентске праксе, овај пут боравком студената београдског Факултета безбедности у Москви у периоду од 3. до 8. септембра 2018. На тај начин се успешно остварује Споразум о сарадњи Факултета безбедности Универзитета у Београду и Московског државног обласног универзитета. Циљ ове међународне студенске праксе јесте продубљивање теоријских знања као и стицање практичних вештина из области студија безбедности.

МГОУ је организовао изузето квалитетну седмодневну научно-стручну праксу за једанаест студената основних академских и мастер студија Факултета безбедности. Након срдачног дочека и смештаја, студенти су отпочели реализацију међународне стручне праксе. Званично упознавање отпочело је свечаним дочеком студената нашег Факултета у просторијама Факултета безбедности МГОУ (Факультет безопасности жизнедеятельности). Том приликом декан Факултета, господин Масјук Владимир Григорјевич (Масюк Владимир Григорьевич), пожелео је добродошлицу и уједно отворио прву Међународну научно-стручну конференцију под називом: „Актуелни безбедносни изазови, ризици и претње“. У име Факултета безбедности Универзитета у Београду, руске домаћине је поздравила секретар Факултета, госпођа Невена Настић Драгутиновић, која се захвалила ректору, декану, професорима и студентима Московског универзитета и Факултета безбедности на срдачном пријему нагласивши при том да је у кратком временском периоду остварена веома добра и богата сарадња између московског и београдског факултета која ће се сигурно наставити и продубити.

s1s2

На конференцији су учествовали доцент др Андреј Сукхарев Васиљевич (Сухарев Андрей Васильевич) шеф Одељења за социјалну безбедност, доцент др Селихов Јегор Александрович (Селихов Егор Александрович) са Катедре за методе образовања животне безбедности, протојереј Симеон Иванович Банков судент друге године магистарских студија, као и студенти Факултета из Москве.

Студенти Факултета безбедности Универзитета у Београду излагали су своје стручне радове који су били веома добро примљени и који ће бити публиковани у пригодној публикацији. Домаћини су показали посебно интересовање за поједине научне области које се изучавају на Факултету безбедности у Београду, а посебно оне које се односе на питања глобалне и националне безбедности.

s1s2

Током похађања стручне праксе студенти су присуствовали извођењу показно-тактичких вежби из области циволне заштите, којом приликом су колеге из Русије показале изузетно развијене вештине рада.

Стручна пракса такође је обухватила посету 88. ватрогасној јединици где су се наши студенти упознали са радом посебно обучених специјалиста за спасавање и гашење пожара на целокупној терирорији града Москве.

У оквиру праксе је организован и обилазак познатог цивилно-војног центра „Софрино“ у Пушкин-Подмосковском региону.

s1s1

У складу са предвиђеним званичним планом и програмом стручне праксе, последњег дана је огранизован округли сто на тему „Безбедносна култура у образовним институцијама“. Након тога, наши студенти добили су сертификате о успешно обављеној стручној пракси.

s2s2

С обзиром да међународне студентске праксе поред научне и стучне обуке подразумевају и упознавање са културом, традицијом и вредностима других држава и народа, домаћини су омогућили студентима Факултета безбедности обилазак Москве и неке од њених многобројних културно-историјских споменика у мери у којој је обиман распоред стручне праксе то дозволио.

s1s2

На састанку у ректорату Московског државног обласног универзитета, коме су присуствовале начелница одељења за међународне односе МГОУ, Светлана Тоншева, продекан за науку Факултета безбедности, Елена Приорова и секретар Факултета безбедности Универзитета у Београду Невена Настић Драгутиновић, констатовано је да су међународне студентске праксе вишеструко значајне и подстицајне за студенте оба факултета и да ће се са тим активностима наставити и у будућности кроз реализацију истих, те да ће студенти оба Факултета имати јединствену прилику да на овај начин продубе и обогате стечена знања. Том приликом су покренута питања која се односе на продубљивање и подизање сарадње две научно-образовне институције на виши ниво, што отвара и могућност креирања заједничких програма и омогућавање размене студената и наставника на последипломским студијама.

s1s9

Факултет безбедности Универзитета у Београду захваљује се ректору МГОУ Вероники Запалацкој, начелници за међународне односе Светлани Тоншевој, декану Факултета безбедности Владимиру Масјук Григорјевичу, професорима Еелени Приоровој и Герману Приоровом за омогућену квалитетну научно-стручну праксу као и студентима московског факултета, који су учествовали у реализацији ове међународне праксе и омогућили нашим студентима, поред научне и стручне обуке и незаборавно дружење и боравак у Москви.