Извештај са завршне конференције пројекта ‘RECIPE’

Професори и студенти Факултета безбедности учествовали су на финалној конференцији у оквиру пројекта RECIPE (Отпорност заштите критичне инфраструктуре у Европи), суфинансираног средствима Европске комисије. Дводневна конференција одржана је 11. и 12. априла 2016. у хотелу Радиссон Блу у Сплиту, а осим домаћина – Државне управе за заштиту и спасавање Републике Хрватске и представника пројектних партнера из Републике Србије и Краљевине Шведске, на конференцији су учествовали и експерти из САД, Холандије, Финске, Италије, Грчке, Мађарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Чланови делегације Факултета безбедности били су продекан за постдипломске студије и научноистраживачки рад – Желимир Кешетовић, професори – Зоран Кековић, Жељко Иваниш, Зоран Драгишић, Јасмина Гачић, Ана Ковачевић, Ивица Ђорђевић и Горан Мандић, шеф студентске службе – Горан Самојловски, студент продекан – Иван Ракоњац, демонстратор – Невена Шекарић, као и студенти докторских студија Славица Павловић и Владимир Нинковић.

Конференцију је отворио директор Државне управе за заштиту и спасавање РХ – Јадран Перинић, а поздравне говоре упутили су и представник ERNCIP мреже ЕУ за заштиту критичне инфраструктуре – проф. Алесандро Лазари, представници локалних власти Сплита и Далмације, као и заменик Министра унутрашњих послова РХ – Давор Блажевић.

Први панел модерирао је Јан Олаф Олсон, директор сектора за заштиту критичне инфраструктуре Шведске агенције за цивилну заштиту – МСБ, а један од панелиста био је продекан Факултета безбедности за постдипломске студије и научноистраживачки рад – проф. др Желимир Кешетовић, који је говорио о перспективи Републике Србије о сарадњи између приватног и државног сектора у заштити критичне инфраструктуре.

У другом панелу, који је модерирао проф. др. Дејан Шканата са Универзитета Велика Горица, студент докторских студија Факултета безбедности, Владимир Нинковић, представио је један од главних резултата пројекта RECIPE – Модел за успостављање система заштите критичне инфраструктуре у Србији, док је професор Машинског факултета Универзитета у Београду анализирао могућности регионалне сарадње националних сектора одбране у форми јавно-приватног партнерства.

У последњем панелу, одржаном другог дана конференције, проф. др. Јасмина Гачић одржала је презентацију на тему заштите енергетске инфраструктуре од поплава у Републици Србији.

Закључујући конференцију др. Роберт Микац, координатор пројекта, истакао је да је пројекат RECIPE испунио сва очекивања и да регион води ка успостављању ефикасног и интегрисаног система заштите критичне инфраструктуре, усклађеног са директивама ЕУ. Такође, др. Микац је најавио да у Европској Унији постоји велико интересовање да се пројекат настави, уз укључивање осталих држава из региона Југоисточне Европе које немају успостављен систем заштите критичне инфраструктуре.