Учешће студената Факултета безбедности на БИМУН 2016

Осмочлана делегација студената Факултета безбедности, учествовала је на 13. годишњој конференцији ‘’Београдски међународни модел Уједињених нација“. Ова конференција, на којој студенти из земље и иностранства симулирају рад органа ОУН, традиционално се одржава средином марта и сваке године окупља све више перспективних младих људи. Захваљујући изузетној репутацији, ове године привукла је око 250 студената који су били распоређени у 6 комитета.

Студенти Вукашин Живковић, Немања Раковац, Никола Михајловић, Татјана Симић, Наталија Игњатовић и Милош Станковић представљали су Украјину, Чад, Анголу, Венецуелу, Нови Зеланд и Јапан у Савету безбедности, док су вође делегације Борислав Мазињанин и Даница Рашета заступали Ирак и Шпанију у Кризном комитету Савета безбедности.

Ово је био први значајнији одзив од када је рад Секције за УН Клуба студената Факултета безбедности, обновљен половином децембра прошле године после дуже паузе.

Студенти су се интензивно припремали у месецима који су предходили конференцији пошто само учешће захтева обиман истраживачки рад, а организатори захтевају и достављање писаних радова на задате теме. У оквиру Секције, делегација ФБ је имала састанке посвећене упознавању са различитим аспектима конференције, као и радионице и симулације у циљу што боље изведбе на самом догађају. Ово је изискивало изузетну посвећеност и ревносност чланова тима с обзиром на чињеницу да се припремна фаза одвијала упоредо са два испитна рока.

Поред веома захтевног тродневног заседања комитета, наша делегација присуствовала је и вечерњим догађајима (националној вечери у Вили Јелена и дипломатском балу у хотелу Хајат) као и свечаном отварању у Палати Србије и затварању у Народној скупштини.

Учешће првог тима Факултета безбедности на овом догађају, који се показао као један изузетно интересантан и користан вид неформалног образовања, не би било могуће без Клуба студената Факултета безбедности и његовог руководства које се потрудило да обезбеди најбоље могуће услове за припрему и учествовање, асистента Владимира Ајзенхамера, који је пружио увид стручњака у теме које су биле на дневном реду и, највећим делом, без мотивације и ентузијазма студената који су на најбољи могући начин представили Факултет бзебедности на овом значајном међународном догађају.