II Међународна конференција БАЛКАН НА НОВОМ ПУТУ СВИЛЕ

Факултет безбедности Универзитета у Београду, у сарадњи са представницима академске заједнице и државним званичницима Народне Републике Кине, 23. новембра 2017. у сали Клуба посланика у Београду, организовао је Другу међународну научну конференцију под називом:
Балкан на новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16+1.

На самом почетку Конфереције, декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић, у својству домаћина, изразио је задовољство чињеницом да је велики број високих званица својим присуством допринео препознатљивости значаја ове конференције. Декан је присутне подсетио да је прошлогодишња Конференција одржана непосредно пред Самит шефова Влада НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у оквиру Иницијативе 16+1 у Риги, у оквиру кога је потписан Споразум о реализацији безвизног режима за грађане Републике Србије и НР Кине. Србија је тиме постала прва земља Европе са којом је Кина успоставила безвизни режим, што доказује да два народа и две земље гаје високо међусобно поверење, поштовање и сарадњу.

Након декана Радовића, присутнима се обратио ЊЕ амбасадор НР Кине Ли Манчанг, који се захвалио домаћинима на организацији и истакао да ова конференција представља добар оквир за промоцију и даљи развој сарадње у оквиру Иницијативе 16 + 1, „Један појас – један пут“. Амбасадор је нагласио да је ова конференција доказ да Србија придаје велику пажњу сарадњи са Кином, што земља коју он представља високо поштује и цени и изразио наду да ће будућа сарадња између две земље бити још боља и успешнија.

Након амбасадора НР Кине, присутнима се обратио министар рударства и енергетике у Валади Републике Србије и Национални координатор Механизма сарадње Кина + 16 земаља Централне и Источне Европе, господин Александар Антић. Он је изјавио да је Нови пут свиле или глобални пројекат „Појас и пут“ велика шанса за развој целог Балкана и да ће Србија задржати улогу најзначајнијег партнера Кине у овом делу Европе. По речима Министра, овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и да сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона.

Министар Антић је истакао да је Србија дала велики допринос да иницијатива 16 + 1 прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и да, без дилеме, тај оквир постаје значајан елемент кинеско-европских односа.

На уводној сесији учесници су говорили о кинеским инвестицијама земаљама Централне и Источне Европе, проблемима и перспективама иницијативе „Један појас, један пут“, као и о дугорочној (не)одрживости новог пута свиле. Скупу се прво обратила проф. др Дајин Јанг са Института за међународне односе, Нанкаи Универзитета, а потом су излагали и проф. др Нако Стефанов из Центра за источне језике и културе са Универзитета у Софији, као и проф. др Владимир Н. Цветковић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У наставку конференције, говорили су проф. др Јифенг Занг, из Шангајске академије друштвених наука, проф. др Зоран Драгишић са Факултета безбедности, проф. др Магнус Илмјарв са Универзитета у Талину, затим проф. др Велимир Ракочевић са Правног факултета Универзитета Црне Горе, као и проф. др Катарина Наврот са Универзитета у Познању. Учесници ове сесије су се осврнули на геоекономске импликације и стратегије НР Кине у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, као и позитивне утицаје које ова иницијатива има на балтичке државе и државе Централне Европе.

Наредна сесија била је посвећена анализи кинеске меке моћи кроз иницијативу „Један појас, један пут“, односно учешћу земаља Централне и Источне Европе у овом пројекту. Поред тога, наглашена је и важност заштите критичне инфраструктуре на тзв. „Балканском раскршћу“. На сесији су говорили проф. др Синиша Таталовић са Факултета политичких наука Универзитета у Загребу, др Катарина Иљинска, представница Балтичког форума из Риге, затим др Бранислав Тодоровић са Националног техничког универзитета из Атине, проф. др Бартош Ковалски са Универзитета у Лођу, и доц. др Милан Липовац са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У завршном делу конференције, скупу су се обратили проф. др Дајин Јанго и проф. др Жарко Обрадовић, са Факултета безбедности Универзитета у Београду и председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије, који су се осврнули на важност одржавања ове конференције, изразили оптимизам и нагласили потебу организовања конференција на овако високом нивоу и у будућности на тему Један појас један пут, а нарочито Иницијативе 16 + 1 која је значајна, не само за НР Кину и Србију, већ и за остале земље Централне и Источне Европе.

Осим учесника и гостију из НР Кине и Србије, високом нивоу ове Конференције допринели су еминетни истраживачи и универзитетски професори из Бугарске, Естоније, Црне Горе, Пољске, Хрватске, Летоније и Грчке. Конференцији су, такође, присуствали и многобројни представници академске заједнице, државни званичници Републике Србије, као и представници дипломатског кора земаља обухваћених Иницијативом 16 + 1.