Промоција Националног стандарда за процену ризика

У среду, 15. новембра 2017. године, у организацији Привредне коморе Србије, Факултета безбедности и Института за стандардизацију Србије, промовисана је нова верзија изворног националног стандарда „Безбедност и отпорност друштва – процена ризика“ (SRPS A.L2.003:2017). У изради овог националног стандарда учествовали су стручњаци из области безбедности који су у просторијама Привредне коморе Србије представили стандард .

Скуп је отворио и водио председник Удружења за приватно обезбеђење Ђорђе Вучинић, један од чланова Комисије за израду стандарда. Затим се присутнима обратио Александар Недић, секретар Удружења, који је говорио о раду на Закону о приватном обезбеђењу и његовом спровођењу, као и о значају стандарда „Безбедност и отпорност друштва – процена ризика“ за ову област. Татјана Бојанић, директорка Института за стандардизацију Србије присутнима је представила значај и рад Института, као и разлику између српских и међународних стандарда. Она је истакла да је стандард о процени ризика јединствени национални стандард који је такође обавезујући због тога што се Закон о приватном обезбеђењу позива на њега.

Декан Факултета безбедности, проф. др Ивица Радовић присутнима је укратко представио Факултет, као и аспекте безбедности које наставни план и програм Факултета покрива. Проф. др Радовић посебно је истакао сарадњу Факултета безбедности са Институтом за стандардизацију Србије, с којим је потписао споразум о сарадњи на основу кога је запосленима и студентима Факултета омогућен бесплатни приступ одабраним националним и међународним стандардима из области безбедности.

Проф. др Зоран Кековић, као председник Комисије за израду стандарда у области безбедности и отпорности, захвалио се Привредној комори Србије, Институту за стандардизацију Србије, Факултету безбедности и Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Он је затим истакао значај процене ризика за заштиту пословања институција и организација, за могућност остваривања значајних уштеда у пословању, и осврнуо с ена чињеницу да је процена ризика, као и сам стандард, данас заступљена у наставним плановима факултета у Србији, па и у региону. Проф. др Кековић објаснио је разлоге због којих је прва верзија стандарда ревидирана, зашто је потребна лиценца за обављање послова процене ризика и захвалио се свима који су учествовали у изради стандарда.

Др Ненад Комазец затим је представио садржај националног стандарда „Безбедност и отпорност друштва – процена ризика“. Презентовао је процес његовог развоја од 2010. године до данас, укратко описао 11 група ризика за анализу, објаснио категоризацију ризика и представио елементе Акта о процени ризика. Др Комазец нагласио је да је овај стандард замишљен као кровни стандард у овој области. Драгиша Јовановић, један од чланова Комисије за израду стандарда, говорио је о користима које стандард носи са собом, и о томе да су многе институције и организације већ почеле да га користе. Објаснио је да је терминологија стандарда и важећих прописа у овој области у великој мери усклађена, и да је једна од области које се прате област процене ризика у пословању.

Након представљања стандарда уследила је дискусија у којој су учествовали представници компанија за приватно обезбеђење и експерти у овој области. После дискусије, Ђорђе Вучинић се захвалио свим гостима на присуству промоцији. На промоцији су гости имали прилику да купе приручник „Процена ризика у заштити лица, имовине и пословања“ (Центра за анализу ризика и управљање кризама), од чије продаје је целокупни приход усмерен за хуманитарну фондацију „Буди хуман“, за помоћ Анастасији Гавриловић, студенткињи Факултета безбедности. Скупу је присуствовало 120 учесника, међу којима су били представници државних органа (Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије), локалних самоуправа итд.) и привредних субјеката који пружају услуге приватног обезбеђења и оних који остварују самозаштитну делатност по Закону о приватном обезбеђењу.

TVStudioB