ФБ монографија: Нови пут свиле

Дана 02. новембра 2017. године је у Медија центру одржана промоција монографије „Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти“. У уводном делу промоције, пред бројним представницима медија, као и студентима Универзитета у Београду, говорили су Њ.Е. господин Ли Манчанг, изванредни и опуномоћени амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији и проф. др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Амбасадор Манчанг је истакао да представници кинеских власти високо цене и захваљују што Република Србија активно и чврсто учествује у Иницијативи „Један појас, један пут“ и у том смислу истакао значај који дају и представници академске јавности. Амбасадор Манчанг је посебно похвалио велики допринос који с тим у вези дају професори и истраживачи са Факултета безбедности Универзитета у Београду, а о чему сведочи и монографија „Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти“ која је данас представљена широј јавности.

Након представљања осмочлане делегације реномираних кинеских професора и истраживача, декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић се захвалио гостима из НР Кине и подсетио да је ова монографија један од резултата међународне научне конференције коју је 01. новембра 2017. године организовао Факултет безбедности под називом „Појас и пут: Балканска перспектива“ , а у којем је учешће узело двадесетак истраживача из НР Кине и земаља Централне и Источне Европе. Декан Ивица Радовић је такође истакао да ће Факултет безбедности и ове године 23. новембра организовати међународну научнy конференцију под називом „Балкан на Новом путу свиле: Безбедносни изазови, ризици и претње унутар Иницијативе 16+1“, а која ће такође окупити учеснике из НР Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Више о самом садржају монографије рекао је главни уредник проф. др Владимир Н. Цветковић подсећајући да монографија „Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти“ представља двојезично (енглеско-српско) издање 13 прилога у чијој изради је учествовало 15 аутора и коаутора из држава које су обухваћене иницијативом 16+1. Уредник монографије проф. Цветковић је истакао да је ова публикација резултат настојања да се мултидисциплинарним приступом стручној, научној, али и академској јавности представи значај доласка НР Кине на „велику светску позорницу“, као и који су могући ефекати таквих глобалних промена по регион Балкана, односно државе Централне и Источне Европе.

Др Шао Бинхонг са Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука у Пекингу, затим проф. др Жарко Обрадовић и проф. др Зоран Драгишић, су као чланови уредништва овог издања говорили више о самој Иницијативи „Један појас, Један пут“ и Иницијативи 16+1, значају билатералне сарадње између НР Кине и Републике Србије, конкретним резултатима, очекиваном доприносу академске заједнице, али и будућим пројектима које ће Факултет безбедности реализовати заједно са кинеским партнерима.

Снимак промоције монографије „Нови пут свиле – Балканска перспектива, политичко-безбедносни аспекти“ у Медија центру.