Посета високе делегације Кинеске асоцијације за међународно разумевање

У петак, 18. октобра 2019. године на Факултету безбедности одржан је састанак са представницима Кинеске асоцијације за међународно разумевање (Chinese Association for International Understanding – CAFIU), коју је предводио потпредседник Асоцијације господин Аи Пинг. Господина Пинга и остале чланове високе делегације, у којој су, између осталих, били и господин Лиу Лујун, заменик генералног скеретара Асоцијације, господин Ванг Леи, виши научни сарадник CAFIU, госпођа Ма Јингјинг научни сарадник CAFIU, госпођа Ванг Бо и господин Хуанг Сен програмски службеници CAFIU дочекала је управа Факултета безбедности на челу са проф. др Владимиром Н. Цветковићем. Поред управе Факултета, у раду су учестовали и проф. др Слободан Унковић, бивши амбасадор СР Југославије у Кини, проф. др Радосав Пушић, професор Синологије на Филолошком факултету у Београду, проф. др Владан Јончић, члан Српског огранка Удружења за међународно право и др Милош Јончић, научни сарадник на Институту за међународну политику и привреду.

Господин Аи Пинг је у свом излагању упознао домаћине са историјатом Кинеске асоцијације за међународно разумевање која је основана 1981. године као непрофитна организација при Министарству цивилних послова Народне Републике Кине. У раду Асоцијације учествују друштвени активисти, научници, представници политичких партија, владиних органа, културних и уметничких кругова, невладних организација и привреде. Асоцијација од 2003. године има статус посебног консултанта у Економском и социјалном савету Организације уједињених нација (ECOSOC). Основни циљ постојања Кинеске асоцијације за међународно разумевање су унапређење међусобног разумевања и сарадње између кинеског и народа других земаља кроз пријатељску размену и дијалог, промовисање размене и међусобног учења међу различитим цивилизацијама, очување светског мира, учешће у општем развоју и изградња друштва са заједничком будућношћу за целокупно човеченство.

Декан Факултета безбедности професор Владимир Н. Цветковић је истакао значај сарадње Факултета и колега из кинеске академске заједнице на промоцији активности везаних за пројекат Појас и пут. Други учесници форума говорили су о аспектима потенцијалне сарадње са кинеским партнерима уз посредовање Кинеске асоцијације за међународно разумевање.