Прослава 41. годишњице Факултета безбедности

Факултет безбедности Универзитета у Београду обележио је 41. годишњицу постојања прославом у свечаној сали Клуба посланика на Топчидеру. Декан Факултета, проф. др Ивица Радовић, у уводној речи поздравио је и пожелео добродошлицу представницима Владе Републике Србије, представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства привреде и заштите животне средине, представницима дипломатског кора, представницима Универзитета у Београду, представницима јавних предузећа и приватног сектора, колегама и студентима. У садржајном излагању декан проф. др Радовић говорио је о историји Факултета, проблемима везаним за просторне капацитете, као и плановима у вези са изградњом нове зграде Факултета на Новом Београду. Декан се такође осврнуо на актуелне безбедносне изазове, ризике и претње како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу, и истакао како Факултет иде у корак са свим овим проблемима тако што снагом знања, које преноси студентима, долази до решења.

У наставку је представљена организација Факултета, наставни планови и програми на свим нивоима студија, планови за покретање нових студијских програма, истакнути врхунски резултат које Факултет остварује на плану научноистраживачке делатности, међународних и националних пројеката, издавачке делатности, као и резултати које запослени и студенти Факултета остварују појединачно. Декан, проф. др Радовић, истакао је и да међу кандидатима влада велика заинтересованост за уписивање неког од студијских програма на Факултету безбедности, што за последицу има јаку конкуренцију и висок бодовни праг за упис на основне студије. Као специфичност, декан проф. др Радовић истакао је чињеницу да је у овој школској години Факултет уписало готово три пута више девојака него мушкараца. Проф. др Радовић завршио је уводно излагање представљајући богату међународну сарадњу коју Факултет има са страним високошколским и научноистраживачким институцијама, са посебним акцентом на сарадњи која је реализована у току 2016. године са партнерима из региона.

Испред Владе Републике Србије многобројним гостима обратили су се Владимир Божовић, посебни саветник председника Владе Републике Србије, и проф. др Ана Ланговић Милићевић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, док се у име Универзитета у Београду гостима обратио проректор за науку, иновације и трансфер технологије, проф. др Живослав Тешић. Они су поздравили настојања Факултета безбедности да у наредном периоду оствари све зацртане циљеве, и декану честитали Дан Факултета. Председник Савета Факултета, проф. др Мирослав Младеновић, затим је укратко представио пословање Факултета, досадашње резултате, планове и будуће изазове, са акцентом на објективној потреби за новом зградом.

Након уводних обраћања уследила је додела признања. Декан, проф. др Ивица Радовић, заједно са председником Савета Факултета, проф. др Мирославом Младеновићем и продеканом за наставу, проф. др Божидаром Бановићем, уручио је награде најбољим студентима основних академских студија у школској 2015/16. години, Наталији Манчић (просечна оцена 9,80), Слађани Ћурчић (просечна оцена 9,75) и Душици Ковачевић (просечна оцена 9,63).

Декан је затим уручио награде најбољим студентима који су у овој школској години завршили основне, специјалистичке, мастер и докторске студије, Јовани Димитријевић (просечна оцена 9,68), Тајани Половини (просечна оцена 10,00), мс Ани Параушић (просечна оцена 10,00), и др Милану Липовцу (просечна оцена 10,00).

Јубиларне награде за досадашњи рад на Факултету добили су проф. др Зоран Кековић за 20 година рада, и проф. др Дејана Јовановић-Поповић и проф. др Мирослав Младеновић за 10 година рада. Декан је затим уручио захвалнице и запосленима који су у овој години дали посебан допринос раду Факултета, доц. др Светлани Станаревић, асистенту др Милану Липовцу, асистенту мс Владимиру Ајзенхамеру и демонстратору Ненаду Стекићу.

Факултет безбедности наградио је плакетама десет институција које су непосредном и конкретном сарадњом обележиле рад Факултета у овој години, Сектор за ученички и студентски стандард и инвестиције Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Универзитет одбране у Београду, Војну академију Универзитета одбране у Београду, Секонс групу за развојну иницијативу, Канцеларију за управљање јавним улагањима Републике Србије, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Другу економску школу у Београду, Институт за међународну политику и привреду, и Библиотеку града Београда.

На крају доделе признања, декан, проф. др Ивица Радовић уручио је највише признање које Факултет безбедности додељује, златне плакете, истакнутим појединцима, Његовој Екселенцији амбасадору Народне Републике Кине господину Ли Манчангу у знак захвалности за препознавање Факултета безбедности Универзитета у Београду као кључног партнера у поспешивању свеобухватне сарадње и унапређења пријатељских односа Републике Србије и Народне Републике Кине, и претходном декану Факултета проф. др Радомиру М. Милашиновићу у знак признања и захвалности за изузетан допринос раду и развоју Факултета безбедности Универзитета у Београду. Амбасадор Ли Манчанг захвалио се на урученом признању и нагласио да му је, као некадашњем студенту, жао што током студија у Београду није похађао Факултет безбедности. Проф. др Милашиновић обратио се присутнима и захвалио на указаном поверењу и признању.

На крају свечане прославе, декан проф. др Ивица Радовић захвалио се свим гостима, након чега је у холу Клуба посланика био организован коктел.

Цео програм свечане прославе Дана Факултета безбедности обогатили су Селена Поповић, ПР менаџер Факултета музичке уметности у Београду, која је уређивала музички део прославе и водила програм прославе, као и студенти Факултета музичке уметности у Београду, Мирко Милановић, који је на отварању свечаности извео државну и студентску химну, и чланови гудачког квартета који су у паузама између програмских целина изводили пригодне музичке колаже.