Предавање „Искуства из мировних мисија“

У организацији Клуба студената Факултета безбедности, на Факултету су 11. и 12. фебруара 2013. године одржали предавања представници Оружаних снага БиХ и Војске Србије, који су наше студенте упознали са својим искуствима из учешћа у мировним мисијама.Првог дана предавање је одржао капетан Драгиша Јуришић из Оружаних снага БиХ, који је као припадник Војске Републике Српске учествовао у мисији Уједињених нација у Етиопији и Еритреји (УНМЕЕ), а као припадник ОС БиХ у мисији ИСАФ у Авганистану. У првој презентацији о учешћу у УНМЕЕ мисији, капетан Јуришић представио је основне географске и демографске карактеристике Етиопије и Еритреје, као и граничне проблеме и положаје јединица и посматрача Уједињених нација. Уз живописне фотографије капетан Јуришић описао је контрасте живота у Етиопији и њену занимљиву историју, проблеме са којима се сусрећу војни посматрачи, детаље из свакодневног живота, локалне обичаје, сарадњу са припадницима оружаних снага других држава и посебно православне храмове које је имао прилику да обиђе током свог учешћа у мисији. У другој презентацији о мисији ИСАФ у Авганистану, капетан Јуришић упознао је студенте са неким општим подацима о Авганистану и самој мисији, о задацима мисије ИСАФ, о њеној хронологији и фазама проширења, као и о наученим лекцијама из мисије. Након презентација студенти су постављали многа питања о овим мисијама, као и о могућностима за учешће цивила у мисијама Уједињених нација.

Другог дана предавања су одржали мајор Ђорђе Турукало и мајор Живко Божић из Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, који су у својству официра цивилно-војне сарадње и војног посматрача учествовали у мисијама Уједињених нација у Либану и Либерији. Мајор Турукало укратко је представио досадашње учешће припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније, а затим је упознао студенте са основама цивилно-војне сарадње, цивилно-војном сарадњом у мултинационалним операцијама и са пословима које обављају специјалисти за цивилно-војну сарадњу. Конкретне послове и задатке мајор Турукало представио је кроз своје искуство у мисији Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) где је провео седам месеци. Мајор Живко Божић укратко је упознао студенте са обуком и припремом припадника оружаних снага за учешће у мултинационалним операцијама, као и са својим искуством из учешћа у мисији Уједињених нација у Либерији (УНМИЛ). Посебан акценат у оквиру тих припрема ставља се на упознавање са културолошким разликама, о чему говори и Приручник за војника Војске Србије за учешће у мисији УНИФИЛ који су гости поделили нашим студентима.

На крају оба предавања представнице Клуба студената су капетану Јуришићу и мајору Турукалу уручиле захвалнице и поклониле неколико издања Факултета безбедности.