Међународна научна конференција „Први светски рат и балкански чвор“

Факултет безбедности, Институт за савремену историју и Фонд „Руски свет“ из Москве, у сарадњи са другим научним и наставним институцијама из Србије, Републике Српске и Русије, организовали су у Београду, 6. и 7. децембра 2011. године, међународну научну конференцију „Први светски рат и балкански чвор“, посвећену политичким односима на Балкану и Европи уочи Првог светског рата.На свечаном отварању Конференције у Дому Народне скупштине Републике Србије, учеснике и госте у име организатора поздравили су директор Института за савремену историју проф. др Момчило Павловић и директор европских програма Фондације „Руски свет“ Алексеј А. Громико. Од уважених званица присутнима су се обратили председница Народне скупштине Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић и министар културе, информисања и информатичког друштва Предраг Марковић. Поруку министра спољних послова Вука Јеремића пренео је државни секретар у министарству спољних послова Иван Мркић. У име декана скуп је поздравио декан Факултета безбедности проф. др Владимир Цветковић. Поздрављајући скуп, Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин, уручио је организатору скупа до сада необјављена и јавности непозната документа из руских архива која се односе на срадању Русије и Србије у Првом светском рату.

У Дому Народне скупштине руководилац аналитичке управе Фонда „Руски свет“  А.О. Наумов и дописни члан Академије наука Републике Српске проф. др Никола Б. Поповић одржали су уводна излагања. У фоајеу Дома Народне скупштине отворена је изложба фотографија и документарног материјала о Првом светском рату, уз пригодан говор шефа изложбеног одсека Централног музеја Оружаних снага Руске федерације Морозове Ане Олеговне и председавајућег Крунског савета Драгомира Ацовића. Учесници Конференције положили су венац и цвеће на споменике страдалих српских и руских војника у Првом светском рату на Новом гробљу.

Током два дана трајања Међународне научне конференције „Први светски рат и балкански чвор“, 50 научника из Србије, Русије, САД, Јапана, Француске, Хрватске, Републике Српске и Италије представило је своје истраживачке резултате који се односе на нека питања историје Балкана уочи Првог светског рата, као што су улога и место Балкана у међународним односима на почетку Првог светског рата, улога великих сила, а посебно Русије, о узроцима рата, политичким и националним процесима у балканским државама пред Први светски рат, сарајевском атентату, перцепцији ових догађаја након једног века и сл.

Свечаним усвајањем заједничке Изјаве учесника међународне научне конференције „Први светски рат и балкански чвор“, у Белом двору – под покровитељством престолонаследника принца Александра Карађорђевића, завршен је рад Конференције. Организатори ће ускоро објавити све реферате у посебном зборнику радова са међународне научне конференције „Први светски рат и балкански чвор“.

Поред Факултета безбедности, Института за савремену историју и Фонда Руски свет суорганизатори конференције били су и Учитељски факултет из Београда, Филозофски факултет из Бања Луке, Педагошки факултет из Сомбора, Филозофски факултет из Ниша, Катедра за историју Филозофског факултета у Новом Саду и Фонд Краљевски двор. Одржавање Конфернције помогли су Министарство просвете и науке републике Србије, Народна скупштина Републике Србије, Амбасада Русије у Србији и Агробанка.