Друга меморијална научно-стручна конференција „Предраг Марић“ – 20. март 2023. године

Факултет безбедности Универзитета у Београду, Универзитет у Београду, Институт за међународну политику и привреду и Министарство унутрашњих послова Републике Србије, заједнички су организовали Другу меморијалну научно-стручну конференцију посвећену успомени на прерано преминулог колегу Предрага Марића, генерала полиције, дугогодишњег помоћника министра унутрашњих послова, начелника Сектора за ванредне ситуације, докторанда, спољног сарадника и предавача Факултета безбедности, врхунског експерта и научног радника, који је читав радни век посветио изградњи, одржавању и унапређењу система заштите и спасавања и управљања ризиком од катастрофа и дао изванредан стручни и научни допринос у овој области.

Конференција је одржана у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду (Капетан Мишино здање) 20. марта 2023. године. Овај скуп је привукао несвакидашњу пажњу научне и стручне јавности. Поздравне говоре и уводна обраћања су одржали: ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић; државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић; в.д. начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а и начелник Републичког штаба за ванредне ситуације, господин Лука Чаушић; директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић и декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, проф. др Владимир Цветковић.

У оквиру Свечане академије, Министар унутрашњих послова Републике Србије господин Братислав Гашић, уручио је награду за изузетан стручни допринос у области управљања ризиком од катастрофа директору ЈВП „Србијаводе“ Горану Пузовићу. Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, уручио је награду за најбољи научни рад са Прве меморијалне конференције „Предраг Марић“, проф. др Јасни Плавшић са Грађевинског факултета, која је добитница награде заједно са др Ранком Пударом и доц. др Драгутином Павловићем.

Говорници су се са пијететом и поносом осврнули на дела и заслуге покојног колеге Марића, истичући да је реч о легенди службе и струке, која заслужује скуп оваквог значаја и реномеа.

Радни део Конференције је био подељен на седам панела: 1. Нови безбедносни ризици и управљање кризама и катастрофама; 2. Нормативни одговор на савремене безбедносне ризике; 3. Изазови управљања ванредним ситуацијама; 4. Урбана безбедност и улога локалне заједнице у превенцији катастрофа; 5. Смањење ризика од катастрофа – мисија савремене друштвене заједнице; 6. Изазови савременог доба: природни и технички хазарди, енергетска безбедност, заштита критичне инфраструктуре и 7. Нове технологије, нормативна решења и савремени безбедносни ризици.

На Конференцији су изложена 53 научна рада (преко 70 еминентних аутора) из области друштвено-хуманистичких, правно-економских, грађевинско-урбанистичких, природних, медицинских и биотехничких наука. Излагали су истакнути аутори са четири државна универзитета и седам научних института, као и признати експерти из Министарства унутрашњих послова, других државних органа и привреде.

Учесници су изразили велико задовољство организацијом, садржајем и циљевима Конференције и истакли су да су поносни што су део будуће велике традиције Факултета безбедности. Посебно је наглашено да конференција која носи име господина Предрага Марића постаје језгро окупљања науке и струке, односно место на ком се сусрећу практична искуства и научна знања, али и прожимају резултати истраживања различитих научних дисциплина. Мултидисциплинарност и интердисциплинарност су издвојени као главно обележје и „заштитни знак“ овог скупа.