Одржана трећа годишња научна конференција – „Рат у Украјини: оно што знамо и оно што не знамо“

Трећу годину заредом, заједно са колегама из Института за међународну политику и привреду, одржали смо научну конференцију посвећену геополитици и стратешким студијама. Овогодишњи фокус представљала је незаобилазна тема – „Рат у Украјини: оно што знамо и оно што не знамо“. Конференција је одржана у петак, 24.02.2023. године, тачно на годишњицу отпочињања Руско-Украјинског сукоба

Уводне речи пружили су директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић и декан Факултета безбедности проф. др Владимир Н. Цветковић који је нагласио да иако је било очекивано да Руска Федерација буде третирана као „одметничка држава“ од стране Запада, догодио се низ изненађења на економском и друштвеном плану која су креирала отпорност и спремност Русије да води дугорочан рат. Међутим, поређући актуелни тренутак са Кубанском ракетном кризом из 1962. године, декан Цветковић је упозорио да је данашњи тренутак знатно опаснији с обзиром на недостатак страха великих сила од могућности употребе нуклеарног оружја.

Након уводних речи, у три тематска панела разматрани су и расправљани различити аспекти рата у Украјини. Први панел био је посвећен приступима различитих актера овом сукобу, од Сједињених Држава до Кине и Турске, као и постепене ескалације рата за протеклих годину дана. У другом панелу, учесници су представљали своје закључке о унутрашњем и спољашњем маневру у досадашњем току рата, борби наратива о „Путиновом рату“ односно „колективном Западу“,Вагнер групи и геополитичком и геостратегијском значају Црног мора. Коначно, у трећем панелу су представљена сучељена мишљења о могућности употребе нуклеарног оружја у рату у Украјини, променама у нашем разумевању енергетске безбедности и теоријским очекивањима о узроцима и даљем току овог сукоба.

Зборник радова са конференције је у припреми и по објављивању ће бити доступан на сајту Факултета.