Друга научна конференција „Урбана безбедност и урбани развој – УБУР 2022

Друга по реду научна конференција „Урбана безбедност и урбани развој“ одржана је 01. јула 2022. године у просторијама Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Конференција је националног карактера са међународним учешћем и у њеној припреми, организацији и реализацији учествовали су Факултет безбедности и Архитектонски факултет Универзитета у Београду.

Била је ово једна од првих домаћих уживо реализованих научних конференција након две године рада у онлајн окружењу. Овом приликом окупило се више од 100 научника, истраживача и стручњака из бројних научних области: архитектуре, безбедности, политичких наука, техничких наука, географије, екологије, шумарства, социологије, војних и других наука. Учесници конференције били су представници државних и приватних универзитета из Србије (универзитети у Београду, Нишу, Новом Саду, Новом Пазару и Универзитет одбране) и иностранства (универзитети у Љубљани, Скопљу, Бањој Луци, Осијеку, Подгорици, Софији и Магнитогорску),  као и института и других установа попут Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Завода за заштиту споменика културе Републике Србије.

На самом почетку, учесницима конференције обратили су се проф. др Ратко Ристић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, доц. др Александра Илић, продекан Факултета безбедности, проф. др Душан Игњатовић, продекан Архитектонског факултета и проф. др Светлана Станаревић испред Организационог одбора Конференције.

Уводна предавања су отворила питања „нових урбаних изазова, политика и процеса на почетку 21. века у европским градовима са могућношћу прилагођавања“ (др Наташа Пицхлер-Милановић, виша научна сарадница), односно, „интегралног сагледавања конципирања и артикулације простора са пронађеном мером усклађивања отворености и флексибилности са компонентама непредвидивости“ (проф. др Ана Никезић). Након уводних предавања, учесници су имали могућност да чују презентације аутора више од 40 радова, организованих у 7 сесија уживо и једној онлајн сесији.

Теме о којима се дискутовало на конференцији на различите начине повезале су област безбедности са урбаним простором и његовим развојем, обухватајући широки спектар питања попут урбанизације безбедности, глобализације, урбаног развоја и трансформације градова. Као најзначајнији закључак рада конференције може се издвојити исказана жеља и потреба свих учесника да се више негује мултидисциплинарни и интердисциплинарни приступ у заједничким активностима академских институција, како би се адекватно одговорило потребама друштва, заједнице и појединаца. Ово је посебно наглашено у завршној речи конференције, коју је дала проф. др Александра Ђукић.