Упутство за Online пријаву за упис на основне академске студије Факултета безбедности школске 2022/2023. године

Online пријава за упис на основне академске студије Факултета безбедности одржаће се у периоду од 15.06.2022. (од 00.01 часова) закључно са 20.06.2022. (до 23.59 часова) године. Пре или након истека наведеног термина није дозвољено пријављивање кандидата односно неће бити видљиве опције описане у овом Упутству!

Апликација за Online пријаву налази се на адреси:

upis.fb.bg.ac.rs

За рад са апликацијом препоручује се Chrome прегледач (browser) ажуриран на последњу верзију.

Кликом на горњи линк или уносом истог у URL поље Интернет претраживача отвориће Вам се почетна страница апликације за пријаву:

При првом приступању апликацији потребно је да се региструјете – попуните форму уносећи податак за Вашу email адресу те креирате лозинку за Ваш налог у апликацији:

– кликните на слику за увећани приказ –

Када попуните форму кликните на дугме „Региструј ме“ и појавиће Вам се порука као на слици:

Сада треба да сачекате да Вам стигне email са активационим линком на који треба да кликнете да би сте га отворили! Ако се кликом на линк исти аутоматски не отвори у прегледачу, копирајте линк из email-a и налепите га у URL поље Интернет прегледача т.ј. ручно отворите дати линк. На тај начин сте потврдили апликацији да сте Ви заиста власник наведене email адресе. Уколико сте навели погрешан email, сваки налог који се не активира у року од 24 часа аутоматски се брише.

По успешној активацији налога, апликацији на даље приступтате уношењем Ваше email адресе и лозинке те одабиром опције „Пријава„:

По пријави у систем, пошто немате још унетих података, на екрану ћете имати следећи приказ:

По уласку у систем Да би сте започели пријаву

– кликните на слику за увећани приказ –

На екрану сада имате приказ форме за унос Ваших података и предају документа (upload) неопходних за упис на основне академске студије Факултета безбедности. Попуњавањем поља и одабиром понуђених опција комплетирате Вашу пријаву.

 

НАПОМЕНА: Сви подаци који се уносе у пријаву, изузев email адресе и података страних студената која садрже слова изван српске азбуке,  морају се уносити ћириличним писмом у супротном пријава неће бити прихваћена.

Пријава се може попуњавати из више сесија дакле није неопходно да све од једном попуните! Пре него што се одјавите из апликације обавезно снимите унесене промене:

Сачувај унето за каснији поновни  унос Крај рада – одјава

– кликните на слику за увећани приказ –

Да би дугмад за снимање у дну форме била активна, неопходно је да селектујете опцију:

По поновном уласку у апликацију биће вам приказани до тада унети подаци те у дну странице дугме „Промени“ на које треба кликнути уколико се жели наставити са попуљавањем пријаве.

У делу где се тражи „Постављање докумената“ кликом на дугме „Постави фајл“ отвара се прозор File Explorer-a одакле вршите избор документа за upload.

За upload кликни на дугме
Слика након постављања документа

– кликните на слику за увећани приказ –

Кликом на дугме „Преузми фајл“ можете проверити који документ сте поставили. У случају постављања погрешног документа једноставно поново кликните на „Постави фајл“ и поставите нови документ. Овим сте обрисали претходно постављени документ. Апликација прихвата документе типа .PDF, .JPG или .PNG .

По комплетирању пријаве, дакле пријава је спремна за слање на преглед и одобрење од стране уписне комисије Факултета безбедности, тек тада можете кликнути на дугме „Сачувај и пошаљи пријаву„! Апликација потом врши основну проверу унетих података и ако постоје грешке враћа Вас на исправку детектованих грешака. Свака грешка биће исписана црвеним словима на форми за унос. По исправљању можете поновити процедуру слања пријаве:

Сачувај и пошаљи пријаву

У случају детектованих грешака

– кликните на слику за увећани приказ –

Истовремено са слањем исправно попуњене пријаве уписној комисији Факултета безбедности, биће послат PDF документ о пријави на Вашу email адресу на коме се налази редни број пријаве под којим сте заведени и остали релевантни подаци, као потврда да сте се успешно пријавили путем Online сервиса.

– део изгледа PDF фајла који стиже на email као потврда успешне пријаве –

У случају да уписна комисија Факултета безбедности открије грешку у послатој пријави, пријава ће Вам бити „враћена“ на исправку тако што ће комисија означити статус спорне пријаве „у припреми“ и тиме Вам омогућити да јој поново можете приступити, на горе описани начин, како бисте отклонили недостатке.  Обавештење о грешци у пријави и промени њеног статуса добијате путем email-а уз пропратни коментар. По исправци потребно је да снимите и поново пошаљете пријаву.

На крају, пошто уписна комисија провером установи да је Ваша пријава комплетна као и да је сва приложена документација валидна, као доказ исправне пријаве добићете на Ваш e-mail потврду о распореду у којој сали и у које време је заказан Ваш термин полагања пријемног испита. Ову потврду одштампајте и обавезно понесите на пријемни испит како бисте је показали када Вам буде затражено.