Меморијална научно-стручна конференција „Предраг Марић“ – 11. фебруар 2022. године

Факултет безбедности Универзитета у Београду и Институт за међународну политику и привреду су, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Канцеларијом за јавна улагања Владе Републике Србије и Српско-руским хуманитарним центром, организовали меморијалну научно-стручну конференцију посвећену успомени на прерано преминулог колегу Предрага Марића, генерала полиције, дугогодишњег помоћника министра унутрашњих послова, начелника Сектора за ванредне ситуације, докторанда, спољног сарадника и предавача Факултета безбедности, врхунског експерта и научног радника, који је читав радни век посветио изградњи, одржавању и унапређењу система заштите и спасавања и управљања ризиком од катастрофа и дао изванредан стручни и научни допринос у овој области.

Конференција је одржана у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду (Капетан Мишино здање), 11. фебруара 2022. године, на Међународни дан позивног броја за хитне случајеве (112). Овај скуп је привукао несвакидашњу пажњу научне и стручне јавности. Поздравне говоре и уводна обраћања су одржали: ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић; први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Бранко Ружић; државни секретар Министарства унутрашњих послова, господин Бојан Јоцић; проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, проф. др Ратко Ристић; в.д. помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације, господин Лука Чаушић; директор Српско-руског хуманитарног центра, господин Бојан Костић; кодиректор Српско-руског хуманитараног центра, господин Јевгениј Филатов; директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић и декан Факултета безбедности Унивезитета у Београду, проф. др Владимир Цветковић.

Говорници су се са пијететом и поносом осврнули на дела и заслуге покојног колеге Марића, истичући да је реч о легенди службе и струке, која заслужује скуп оваквог значаја и реномеа.

Радни део Конференције је био подељен на три панела: 1. Цивилна заштита и заштита животне средине (модератор: проф. др Јасмина Гачић); 2. Смањење ризика од катастрофа и кризни менаџмент (модератор: проф. др Зоран Јефтић) и 3. Управљање ванредним ситуацијама и превенција катастрофа – изазови и могућности (модератор: проф. др Младен Милошевић).

На Конференцији су изложена 33 научна рада  (преко 50 еминентних аутора) из области друштвено-хуманистичких, правно-економских, грађевинско-урбанистичких, природних, медицинских и биотехничких наука. Излагали су истакнути аутори са пет државних универзитета и три научна института, као и признати експерти из Министарства унутрашњих послова, других државних органа и привреде. Сви прихваћени радови ће бити објављени у посебном тематском броју научног часописа „Годишњак Факултета безбедности“.

Учесници  су изразили велико задовољство организацијом, садржајем и циљевима Конференције и истакли су да су поносни што су део будуће велике традиције Факултета безбедности. Посебно је наглашено да конференција која носи име господина Предрага Марића постаје језгро окупљања науке и струке, односно место на ком се сусрећу практична искуства и научна знања, али и прожимају резултати истраживања различитих научних дисциплина. Мултидисциплинарност и интердисциплинарност су издвојени као главно обележје и „заштитни знак“ овог скупа.

Декан Факултета безбедности је истакао да је овогодишњи скуп прави почетак традиције коју са поносом стварамо и да ће он представљати редовни форум наука безбедности. Тежимо да овај форум, који ће и убудуће носити име Предрага Марића, постане водећи национални и регионални научно-стручни скуп у овој области.