Упутство за рад са алатима за Online наставу на Факултету безбедности – упутство за студенте специјалистичких струковних студија школске 2021/2022. године

Овим путем обавештавамо студенте да ће се Online настава на Факултету безбедности обављати на следећи начин:

  • коришћењем e-FB портала ( Moodle платформа) где ће предавачи креирати курс за сваки свој предмет ради постављања радних материјала, презентација и др.
  • видео предавања ће се обаваљати коришћењем Cisco Webex Meetings платформе
  • сва предавања ће бити организована у складу са распоредом предавања који је објављен на сајту Факултета безбедности.

Да бисте били у могућности да пратите Online видео предавања, потребно је да инсталирате програм за рад са Webex Meetings апликацијом.

На порталу fbbgacrs.webex.com се налазе сви линкови потребни за инсталацију пратећих програма:

  • Wебеx Meetings десктоп апликација или
  • Wебеx Meetings web апликација (инсталација plugin-ова за популарне browsere) или
  • iOS и Android апликације за мобилне уређаје.

Препоручује се инсталација Wебеx Мееtings за десктоп кликом на „Download“ дугме испод наслова „Cisco Webex Meetings desktop app„.

Студентима је на располагању могућност да се бесплатно региструју као Free Webex User но препоручујемо приступ видео предавањима без регистрације (видети слику у наставку Упутства – клик на Use as guest опцију).

По инсталацији Wебеx Мееtings за десктоп апликације, по њеном првом покретању на екрану се појављује следећа слика:

Уколико нисте регистровани корисник, кликом на дугме „Use as guest“ долазите до следећег приказа:

Сада је потребно унети име и презиме, Вашу e-mail адресу те кликнути на дугме „Continue as guest„, након чега се појављује форма као на слици у наставку:

Свако наредно покретање Webex Meetings апликације ће Вас диретно довести до горњег екрана тј биће запамћено Ваше име и e-mail адреса коју сте претходно унели, зато пазите да та тражена поља исправно попуните!

Сада када желите да се прикључите неком Online предавању, треба само да унесете Webex Personal Room Link у поље „Enter meeting information“ и притиснете Enter типку на тастатури. Предавања за студенте специјалистичких струковних студија одржаваће се у Сали 4  на Факултету безбедности  те је Webex Personal Room Link за дату салу:

    • https:/fbbgacrs.webex.com/meet/fb-sala4

Дакле, за приступ настави OnLine путем потребно је копирати жељени линк у поље „Enter meeting information“ на форми Wебеx Мееtings апликације (видети горњу слику) у време по распореду наставе објављеном на сајту Факултета (https://fb.bg.ac.rs/nastava-i-ispiti/raspored-nastave/).

Пожељно је да се бар десет минута раније пре почетка наставе пријавите за дато предавање и док предавач не покрене уживо своје предавање бићете у „чекаоници“. За то време број и имена пријављених студената „на чекању“ је видљив предавачу. При приступу настави обавезно искључите тј Mute-ујте свој микрофон.


Приликом уписа на основне академске  студије Факултета безбедности, сваки студент је био дужан да достави податак о својој e-mail адреси. По упису, на дате e-mail адресе, студенти ће добити e-mail са креденцијалима за приступ e-FB (e-fb.fb.bg.ac.rs) порталу до којег се може стићи и кликом на линк на насловној страници сајта Факултета:


након чега се отвара почетни екран e-FB платформе, где је потребно да кликнете на пријављивање и потом унесете Ваш број индекса (уместо „/“ уносите“-„) и добијену иницијалну лозинку:

– Кликните на слике за увећани приказ –

По првом пријављивању, систем ће тражити да одмах промените лозинку те унесете неку Вама лакшу за памћење уз поштовање сигурносних мера за избор лозинке (велика/мала слова, бројеви, дужина и др.).

По успешној пријави на e-FB плпатформу, имаћете приказ као на слици где је са леве стране главни мени за навигацију у систему:

За одјаву кликните на икону у горњем десном углу:

Сва питања везано за материјале на курсевима и другим испитним обавезама постављате предметном предавачу за дати курс путем „Порука“ у оквиру e-FB платформе (види горњу слику падајућег менија).