САНУ – научни скуп “Сецесија са становишта унутрашњег и међународног права и њене политичке последице”

Научни  скуп „Сецесија са становишта унутрашњег и међународног права и њене политичке последице“ одржан је у свечаној сали Српске академије наука и уметности 3. јула 2020. године.

На самом почетку, учеснике скупа поздравио је председник САНУ Владимир Костић, а уводно излагање имао је академик Коста Чавошки.

Научни скуп био је организован у три пленарне седнице. На првој, под насловом „Сецесија„, презентације својих радова који ће бити објављени у заједничкој монографији са овог скупа имали су: Будимир Кошутић, Душко Димитријевић, Тијана Шурлан, Слободан Орловић и Владимир Цветковић.

Проф. др Владимир Н. Цветковић, декан Факултета безбедности, представио свој рад на тему „Идеолошки мотиви и политичке последице модерних сецесија (право на сомоопредељење народа, право на независност и грађански рат)“. Презентацију која је пратила излагање проф. Цветковића можете преузети на следећем линку:

Косово и Метохија“ био је назив друге пленарне седнице на којој су своје радове представили Борис Кривокапић, Милош Шолаја, Михајло Вучић, Владан Петров, Душан Пророковић и Дејан Митровић.

Учесници последње пленарне седнице под називом „Самоопредељење и сецесија у другим државама“ били су: Радомир В. Лукић, Марко Станковић, Зоран Чворовић, Витомир Поповић, Дарко Симовић, Матеј Савић, Горан Марковић и Танасије Маринковић.

Након дискусије, завршну реч дао је академик Коста Чавошки.