Учешће на међународној научној Конференцији у Шангају

У организацији престижног ФУДАН Универзитета из Шангаја, Шангајског института за европске студије и Шангајске академије друштвених наука, у периоду од 1. до 3. марта 2017. године одржана је међународна научна Конференцијиа под називом: „Један појас један пут: Процена безбедносних ризика и отпорности“ (One Belt One Road – Security Risk Assesments and Resilience). На конференцији су, на позив организатора, са уводним реферетима учествовали:

  • мр Владимир Божовић, посебни саветник председника Владе Републике Србије господина Александра Вучића,
  • Проф. др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду,
  • Проф. др Зоран Драгишић, продекан Факултета безбедности Универзитета у Београду,
  • Др Дарко Трифуновић, директор Центра за националну и међународну безбедност Факултета безбедности.

Са кинеске стране на Конференцији су, поред руководства поменуте три академске институције, учествовали и водећи кинески научници, као и високо рангирани политички лидери Кине.

Током Конференције, декан Факултета безбедности проф. др Ивица Радовић је потписао два важна уговора о сарадњи између Факултета и Шангајског института за европске студије, као и Шангајске академије друштвених наука. У непосредном сусрету делегације Факултета безбедности са руководством ФУДАН Универзитета, такође је договорена сарадња у области безбедности иницијативе „Један појас један пут“. Том приликом разговарано је и о могућностима сарадње ФУДАН Универзитета са Универзитетом у Београду, укључујући потписивање Меморандума о сарадњи између ове две водеће академске институције НР Кине и Републике Србије.

На завршном радном састанку и током свечане вечере договорена је заједничка сарадња у реализацији будућих научних пројеката релевантних за безбедност иницијативе „Један појас један пут“. Такође, договорено је и оснивање заједничког центра за кординацију активности у погледу наведене иницијативе, који ће бити лоциран на Факултету безбедности.