Загреб, ИИХА годишња конференција – предавање др Дарка Трифуновића

Организација под називом ИИХА Интернатионал Интеллигенце Хисторy Ассоциатион са седиштем у Загребу, Хрватска организовала је годишњу међународну конференцију под називом:  Интеллигенце анд Тецхнологy

Др Дарко Трифуновиц, са Факултета безбедности одржао је предавање на тему: „Интеллигенце анд Неw Тецхнологy“. Предавање је фокусирано на мале беспилотне летелице С дроне (Смалл дроне) које уколико се опреме одређеним експлозивно-запаљивим средствима могу да представљају велику опасност, посебно ако се говори о заштити ВИП лица или објеката инфраструктуре.  Анализом инцидената у којима су употребљивани С дронови, укључујуци и недавни, изазван од стране албанских хулигана приликом фудбалске утакмице Србија – Албанија, отворена су питања адекватне заштите.

Факултет безбедности, заједно са другим факултетима Универзитета у Београду покренуо је програм Заштите од С дронова. Овај Програм подразумева разна софтwерска решења, као и израду дефанзивног дрона који има функцију заштите од напада истих и сличних летелица.