Трибина „Сарадња између Србије и Охаја“

У четвртак, 24. 05. 2018. на Факултету безбедности је у организацији Центра за националну и међународну безбедност одржана трибина „Сарадња између Охаја и Србије“.

На трибини је као гост говорио конгресмен Стиве Стиверс из Охаја, који је уједно и бригадни генерал Националне гарде Охаја. Потребно је истаћи да је укупна посета генерала Стива Стиверса у Србији прошла веома запажено, посебно имајући у виду да би он до краја године требало да преузме председавање српским кокусом у САД, с обзиром да се конгресмен из Тексаса Тед По повлачи са те функције. Конгресмен Тед По је такође био гост Факултета безбедности током своје последње посете Србији и том приликом је у Свеченој Сали Универзитета у Београду 09. октобра 2017. године одржао предавање на тему „САД и борба против тероризма“.

Модератор трибине је био проф. др Зоран Драгишић, продекан за развој, а исту је отворио проф. Др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности. Трибини су осим наставника и студената Факултета безбедности присуствовали и студенти Правног факултета у Београду и Новом Саду и Факултета политичких наука. Трибини су, такође, присуствовала три блиска сарадника конгресмена Сиверса и представница амбасаде САД у Београду.

Конгресмен Стив Стиверс је у свом излагању говорио о тренутним односима САД и Србије, о улози Националне гарде Охаја, при чему је посебно истакао партнерство Националне гарде Охаја са Војском Србије које траје већ 12 година. Констатовао је да је у том периоду одржано више од 30 заједничких операција и вежби, као и заједничку медицинску мисију у Анголи. Конгресмен се посебно осврнуо и на могућности академске сарадње Факултета безбедности и Националне гарде Охаја у области управљања ризицима од елементарних и других непогода, које укључује размену наставника и студената, као и учешче у заједничким пројектима.

На питање колики је значај и утицај српског кокуса у САД, конгресмен је истакао: „Веома су битни за слање порука и градњу пријатељства. Као што знате, ја сам члан српског кокуса, а с обзиром на то да се Тед По повлачи, питао сам да ли могу ја да преузмем ту функцију. Мислим да могу да будем снажан глас који ће радити на пријатељским односима САД и Србије, због улоге у гарди, али и чињенице да долазим из Охаја. Веома ценим пријатељство са Србијом, у сваком погледу – војном, економском и политичком.“

На крају трибине декан проф. др Ивица Радовић је захвалио цењеном госту и као поклон који ће допринети његовом сећању на овај догађај уручио му је књигу Amazing Serbia, са потписима учесника трибине, док је др Дарко Трифуновић, управник Центра је конгресмену и његовим сарадницима показао разултат рада Центра за националну и међународну безбедност који обухвата мрежу терориста света.