Treći okrugli sto „Bezbednosna kultura u sistemu obrazovanja Republike Srbije“

Na Fakultetu bezbednosti u ponedeljak, 24. juna 2019. godine održan je treći okrugli sto „Bezbednosna kultura u sistemu obrazovanja Republike Srbije“ na kome su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije MPNTR, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Crvenog krsta Srbije, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Na samom početku, učesnike okruglog stola pozdravili su prof. dr  Vladimir Cvetković, dekan Fakulteta bezbednosti, prof. dr Viktor Nedović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Diana Gligorijević, izvršna direktorka marketinga i prodaje, TeleGroup.

Prof. dr Vladimir Cvetković, istakao je da je cilj ovog, kao i prethodnih okruglih stolova, sakupljanje iskustava i znanja različitih aktera koji se bave bezbednosnom kulturom i iznalaženje primerenog rešenja kako bi sadržaji bezbednosne kulture doprli do onih koji čine budućnost svakog društva, a to su mladi ljudi. Stoga će se, rekao je prof. dr Cvetković, nakon završetka okruglog stola formirati radne grupe koji će raditi u tri pravca: formiranja novog izbornog predmeta u srednjim školama; implementacije novih sadržaja u već postojeće planove i programe; i kreiranja vannastavnih aktivnosti, poput digitalnih platformi, aplikacija i ostalih savremenih sredstava.

Državni sekretar MPNTR, prof. dr Viktor Nedović, na otvaranju okrulog stola rekao je da je bezbednosna kultura aktuelna tema, ne samo u Republici Srbiji već i šire, i da ulogu Fakulteta bezbednosti kao medijatora javnog dijaloga o ovoj temi smatra izuzetno važnom i bitnom. Organizacija ovakvih okruglih stolova, istako je državni sekretar, je od velikog značaja kako bi se stekla sva potrebna argumentacija koja bi pospešila potrebu za uvođenjem posebnih nastavnih sadržaja i praktične obuke, i da je MPNTR spremno da sasluša i razume argumente i da sa Fakultetom bezbednosti i drugim akterima dogovori naredne korake.

Izvršna direktorka marketinga i prodaje kompanije TeleGroup, Diana Gligorijević, obraćajući se učesnicima okruglog stola, istakla je svest o potrebi većeg učešća devojaka i žena u obrazovanju, naročito u oblasti sajber prostora. Gospođa Gligorijević je najavila i konferenciju na temu položaja devojaka i žena u sajber prostoru kroz obrazovanje i buduće zanimanje, koja će se održati 19.09.2019. godine u Skupštini grada Beograda.

Potom su učesnici okruglog stola predstavili različite aspekte bezbednosne kulture mladih, istraživanja iz oblasti nacionalne bezbednosne kulture, rezultate uvođenja sadržaja odbrane i bezbednosti u srednje škole, kao i sistemska rešenja zaštite mladih od nasilja u školama. Predstavljeni su i akreditovani programi edukacije o smanjenju rizika i ublažavanja posledica od katastrofa, kao i rad Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u procesu akreditacije i implementacije programa i sadržaja bezbednosne kulture.

Na kraju rada okruglog stola zaključeno da je neophodna saradnja svih institucija koja se bave bezbednosnom kulturom i da se do septembra 2019. godine pripreme radni materijali u cilju implemntacije sadržaja bezbednosnosne kulture u obrazovni sistem Republike Srbije.