Međunarodna vežba „Srbija 2019“

Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledica vanrednih situacija u Republici Srbiji pod nazivom „Srbija 2019“ održana je u periodu od 25.06. do 27.06. 2019. godine na teritoriji gradova Niša i Prokuplja. Uspešno sprovedenu taktičko-pokaznu vežbu organizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom za civilnu zaštitu, vanredne situacije i uklanjanje posledica elementarnih nepogoda – MČS Ruske Federacije.

Aktivno partnerstvo i saradnja Republike Srbije i Ruske Federacije u oblasti smanjenja posledica elementarnih nepogoda i drugih nesreća potvređeno je stalnim usavršavanjem postojećih i razvojem novih institucionalnih kapaciteta neophodnih za hitno i prvovremeno reagovanje.

U međunarodnoj vežbi „Srbija 2019“ učestvovalo je više od 500 ljudi iz sedam država: Srbija, Rusija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Turska, Kuba kao i predstavnici Jermensko-ruskog humanitarnog centra.

Fakultet bezbednosti tokom održavanja vežbe predstavljala je dr Jasmina Gačić, vanredni profesor i predsednik komisije za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije.