POJAS I PUT: Srbija i Inicijativa 16+1 (iskustva, dostignuća i perspektive)

USPEŠNO ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
POJAS I PUT: SRBIJA I INICIJATIVA 16+1

 

Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa ambasadom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i akademskom zajednicom NR Kine, 19. aprila u Beogradu organizovao je treću po redu međunarodnu konferenciju posvećenu Novom putu svile pod nazivom „Pojas i put: Srbija i inicijativa 16+1: iskustva, dostignuća i perspektive“.

Ovogodišnja konferencija je tematski bila posvećena iskustvima koje je Republika Srbija ostvarila u dosadašnjih šest godina od uspostavljanja multilateralnog okvira „16+1“. Poseban akcenat bio je stavljen na investicione aspekte i različite benefite koje naša država ostvaruje kroz članstvo u ovoj jedinstvenoj inicijativi. U tom smislu dominantna tema bila je prezentovanje različitih oblika ekonomskog prisustva kineskih kompanija na domaćem tržištu, kao i planiranim investicijama i budućim infrastrukturnim projektima.

Na samom početku, učesnicima i gostima se obratio dekan Fakulteta bezbednosti, prof. dr Vladimir N. Cvetković koji je istakao akademski značaj ovakve konferencije i uputio u bližu tematiku kojoj je ovogodišnji skup bio posvećen.

Zatim se na svečanom otvaranju, učesnicima obratio prvi potpredsednik Vlade i Ministar spoljnih poslova Republike Srbije gospodin Ivica Dačić. U svom govoru, ministar je izložio diplomatska i politička dostignuća Republike Srbije u posebnim mehanizmima i radnim telima unutar Inicijative 16+1.

Nakon ministra Dačića, učesnike je pozdravila i poželela  uspešan rad, Njena ekselencija, gospođa Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji,  i iskazala veliki optimizam u pogledu dalje političke i ekonomske saradnje dve zemlje.

Zatim se prisutnima obratio ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, i nacionalni koordinator Republike Srbije u Inicijativi 16+1, gospodin Aleksandar Antić. Gospodin Antić koji je istakao da je projekat Novog puta svile najznačajniji energetski globalni projekat, te da kao takav, predstavlja dobru razvojnu šansu za Republiku Srbiju i region Centrane i Istočne Evrope.

Nakon svečanog otvaranja, rad konferencije se odvijao u četiri tematska panela. Prvi panel bio je posvećen Srbiji kao članici mehanizma 16+1. Učesnici panela bili su prof. dr Sju Đen, prof. dr Milenko Dželetović, prof. dr Žarko Obradović, prof. dr Radoslav Pušić, kao i prof. dr Jiong Gong. Izlaganja su bila posvećena bilateralnim vezama Republike Srbije i NR Kine, kulturnoj diplomatiji kao i izazovima u daljim investicijama kineskih kompanija u Republici Srbiji. Panelisti su se saglasili da je učešće Republike Srbije u ovoj inicijativi dobar primer i podsticaj za države regiona da sistematičnije pristupe međusobnoj saradnji u izgradnji prekograničnih infrastrukturnih projekata.

Drugi panel je tematski bio orijentisan prema inicijativi 16+1, trenutnim multilateralnim i bilateralnim odnosima, te aktivnostima država Centralne i Istočne Evrope sa Narodnom Republikom Kinom. Učesnici panela su bili prof. dr Matej Hrubec, prof. dr Andrej Radulesku, prof. dr Petar Stanojević, Ms Matej Šimalčik i prof. dr Džao Džungsju. Panelisti su u diskusiji predložili nekoliko potencijalnih scenarija za srednjoročni razvoj Inicijative 16+1 i dalje oblike privredne i posledično, političke produbljene saradnje među državama Centralne i Istočne Evrope.

Učesnici trećeg panela su izlagali svoje radove koji su kontekstualizovali globalnu viziju inicijative Pojas i put. Sesija ovog panela bila je podeljena na dva segmenta. U prvom su učesnici bili prof. dr Hu Davei, prof. dr Vladimir N. Cvetković, doc. dr Julija Nikitina i prof. dr Siniša Tatalović. Panelisti su svoja izlaganja usmerili ka promenama svetskog poretka, mestu Srbije u odnosima sa velikim silama u XXI veku, te makroregionalnim političkim tokovima u odnosima Ruske Federacije i Evropske unije prema političkim inicijativama Narodne Republike Kine.

U drugom segmentu ovog panela učestvovali su prof. dr Magnus Ilmjarv, prof. dr Monika Bartoševic, prof. dr Minin Jevgenij Mihajlovič, doc. dr Vladimir Ajzenhamer i prof. dr Dušan Proroković. Panelisti su se fokusirali na subregionalne inicijative poput ideje intermarium-a, zatim učešća baltičkih zemalja u inicijativi 16+1, kao i na ulogu reke Dunav kao politički i ekonomski kohezivnog elementa saradnje država regiona, te strateških promišljanja kineske akademske zajednice o međunarodnim odnosima.

Radu konferencije pored izlagača, prisustvovao je veliki broj državnih zvaničnika Republike Srbije, predstavnika diplomatskog kora i akademske zajednice, kao i stručne javnosti iz zemlje i inostranstva.

PRESS CLIPPING

Rad konferencije privukao je veliku pažnju domaćih medija. O samom skupu, njegovim zaključcima, kao i gostovanjima ministara pisali su brojni domaći štampani i elektronski mediji, od kojih prenosimo:

Radovi sa prethodnih konferencija: