Обележена 43. годишњица дана Факултета безбедности

Факултет безбедности Универзитета у Београду обележио је 43. годишњицу постојања и рада, 18. маја 2018. године, у просторијама Клуба посланика у Београду. Свечаности је присуствовао велики број гостију из редова дипломатског кора, министарстава Владе Републике Србије и других органа државне управе, института и академске заједнице, јавних и приватних компанија, као и студената и запослених на Факултету безбедности.

Нaкон интонирања државне химне Републике Србије и студентске химне у извођењу баритона Папак Бориса, студента друге године соло певања Факултета музичке уметности Универзитета у Београду, присутнима се обратио декан Факултета, проф. др Ивица Радовић, који је, поздрављајући госте, презентовао историјат, актуелне студијске програме, као и најзначајнија постигнућа Факултета безбедности у протеклој академској години.

Професор Радовић је нагласио да су се и у протеклој школској години наставиле активности Факултета у вези са решавањем проблема неадекватних просторних капацитета. У том смислу, као на значајан помак, указао је на потписан Споразум о заједничком решавању просторних капацитета и услова рада између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Факултета безбедности, Биолошког факултета, Географског факултета и Филолошког факултета.

Представљена је и научно-издавачка делатност Факултета безбедности у протеклој школској години, као и међународне и националне конференције организоване од стране Факултета и његових центара. Професор Радовић је нагласио значај учешћа запослених на Факултету у међународним пројектима које финансира Европска унија, као и повећан степен мобилности студената. Декан је посебно истакао веома висок ниво интересовања за студије безбедности међу будућим бруцошима, и у том смислу указао на изузетну конкуренцију за упис на основне академске студије.

Након професора Радовића, присутнима се обратио проф. др Живослав Тешић, проректор за науку, иновације и трансфер технологије Универзитета у Београду, који је изразио задовољство које му причињава присуство свечаности поводом Дана Факултета безбедности. Он је истакао да је сарадња Факултета безбедности и Универзитета одувек била квалитетна и у том смислу изразио уверење да ће и новоизабрано руководство Факултета безбедности успешно сарађивати са будућим руководством Универзитета у Београду.

Скупу се потом обратио декан Правног факултета Универзитета Црне Горе, проф. др Велимир Ракочевић, који је тим поводом уручио признање за изузетну сарадњу са Факултетом безбедности Универзитета у Београду.

Након тога, присутнима је се обратио председник Савета безбедности, проф. др Мирослав Младеновић, који је навео да има част да реализује одлуке Савета Факултета безбедности, и додели награде и признања заслужним појединцима и институцијама за допринос раду и развоју Факултета – плакете и повеље.

Златне плакете, као највише признање које додељује Факултет безбедности, декан Факултета, проф. др Ивица Радовић уручио је:

  • Младену Шарчевићу, министру просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
  • Александру Вулину, министру одбране Републике Србије
  • Небојши Стефановићу, потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Републике Србије

У име министра Шарчевића, плакету је примио државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, господин Владимир Поповић, који је, захваливши се на додељеном признању, указао на жељу и обавезу Министарства да континуирано ради и доприноси развоју инфраструктурних капацитета академских институција. Господин Поповић је, честитајући Факултету годишњицу, указао на значај који Факултет има у развоју научних истраживања кроз учешће у пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и изразио наду да ће се такав тренд наставити у будућности.

Златну плакету у име министра Александра Вулина примио је генерал Александар Живковић, државни секретар у Министарству одбране Републике Србије, који је у име министра захвалио на додељеном признању.

У име потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Републике Србије, Небојше Стефановића, златну плакету је примила Катарина Томашевић, шеф Кабинета и саветник министра, која је том приликом потврдила спремност Министарства унутрашњих послова Републике Србије да Споразум о међусобној сарадњи, потписан са Факултетом безбедности у децембру 2017. године, буде у потпуности имплементиран.

Факултет безбедности наградио је повељама осам појединаца и две институције, које су непосредном и конкретном сарадњом обележиле рад Факултета у овој школској години. Декан Факултета, проф. др Ивица Радовић је уручио повеље:

  • Ани Ланговић Милићевић, државном секретару Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
  • Генералу Александру Живковићу, државном секретару Министарства одбране Републике Србије
  • Предрагу Марићу, помоћнику министра и Начелнику Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије
  • Ненаду Нерићу, државном секретару Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије
  • Академику проф. др Владимиру Бумбаширевићу, ректору Универзитета у Београду
  • Проф. др Љиљани Марковић, декану Филолошког факултета
  • Проф. др Жељку Томановићу, декану Биолошког факултета
  • Проф. др Дејану Филиповићу, декану Географског факултета
  • Црвеном крсту Србије
  • Московском државном обласном Универзитету, (МГОУ)

Поводом Дана Факултета безбедности додељене су и награде најбољим студентима основних и мастер академских студија. Награде је уручио продекан за наставу проф. др Божидар Бановић, који је навео да је због тога посебно привилегован, јер је задовољство радити са младим људима који су у јакој конкуренцији остварили најбоље резултате у академској 2016/2017. години и том приликом пожелео награђеним студентима да наставе и даље са таквим радом и изразио уверење да ће и у будућности постићи велики успех.

Признања су добили најбољи студенти основних академских студија Милица Андић (просечна оцена 9,50), Наталија Манчић (просечна оцена 9,50), Ивана Игњатић (просечна оцена 9,50), и Милица Јотић (просечна оцена 9,70) и Слађана Ћурчић (просечна оцена 9,70).

Награда за дипломираног студента генерације основних академских студија уручена је Душици Ковачевић (просечна оцена 9,70), као и дипломираном студенту генерације мастер академских студија Ненаду Стекићу (просечна оцена 9,71).

На крају свечане прославе, декан проф. др Ивица Радовић захвалио се свим гостима, након чега је у холу Клуба посланика био организован коктел.