II Međunarodna konferencija BALKAN NA NOVOM PUTU SVILE

Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa predstavnicima akademske zajednice i državnim zvaničnicima Narodne Republike Kine, 23. novembra 2017. u sali Kluba poslanika u Beogradu, organizovao je Drugu međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom:
Balkan na novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutar Inicijative 16+1.

Na samom početku Konferecije, dekan Fakulteta bezbednosti, prof. dr Ivica Radović, u svojstvu domaćina, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je veliki broj visokih zvanica svojim prisustvom doprineo prepoznatljivosti značaja ove konferencije. Dekan je prisutne podsetio da je prošlogodišnja Konferencija održana neposredno pred Samit šefova Vlada NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru Inicijative 16+1 u Rigi, u okviru koga je potpisan Sporazum o realizaciji bezviznog režima za građane Republike Srbije i NR Kine. Srbija je time postala prva zemlja Evrope sa kojom je Kina uspostavila bezvizni režim, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje visoko međusobno poverenje, poštovanje i saradnju.

Nakon dekana Radovića, prisutnima se obratio NJE ambasador NR Kine Li Mančang, koji se zahvalio domaćinima na organizaciji i istakao da ova konferencija predstavlja dobar okvir za promociju i dalji razvoj saradnje u okviru Inicijative 16 + 1, „Jedan pojas – jedan put“. Ambasador je naglasio da je ova konferencija dokaz da Srbija pridaje veliku pažnju saradnji sa Kinom, što zemlja koju on predstavlja visoko poštuje i ceni i izrazio nadu da će buduća saradnja između dve zemlje biti još bolja i uspešnija.

Nakon ambasadora NR Kine, prisutnima se obratio ministar rudarstva i energetike u Valadi Republike Srbije i Nacionalni koordinator Mehanizma saradnje Kina + 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, gospodin Aleksandar Antić. On je izjavio da je Novi put svile ili globalni projekat „Pojas i put“ velika šansa za razvoj celog Balkana i da će Srbija zadržati ulogu najznačajnijeg partnera Kine u ovom delu Evrope. Po rečima Ministra, ovaj projekat, na raskrsnici koja je za nas često bila kazna, daje šansu da postane naša velika privilegija i da svi zajedno moramo da je iskoristimo za razvoj čitavog regiona.

Ministar Antić je istakao da je Srbija dala veliki doprinos da inicijativa 16 + 1 preraste u ozbiljan institucionalni okvir koji poprima sve ozbiljnije forme i da, bez dileme, taj okvir postaje značajan element kinesko-evropskih odnosa.

Na uvodnoj sesiji učesnici su govorili o kineskim investicijama zemaljama Centralne i Istočne Evrope, problemima i perspektivama inicijative „Jedan pojas, jedan put“, kao i o dugoročnoj (ne)održivosti novog puta svile. Skupu se prvo obratila prof. dr Dajin Jang sa Instituta za međunarodne odnose, Nankai Univerziteta, a potom su izlagali i prof. dr Nako Stefanov iz Centra za istočne jezike i kulture sa Univerziteta u Sofiji, kao i prof. dr Vladimir N. Cvetković sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

U nastavku konferencije, govorili su prof. dr Jifeng Zang, iz Šangajske akademije društvenih nauka, prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti, prof. dr Magnus Ilmjarv sa Univerziteta u Talinu, zatim prof. dr Velimir Rakočević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i prof. dr Katarina Navrot sa Univerziteta u Poznanju. Učesnici ove sesije su se osvrnuli na geoekonomske implikacije i strategije NR Kine u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“, kao i pozitivne uticaje koje ova inicijativa ima na baltičke države i države Centralne Evrope.

Naredna sesija bila je posvećena analizi kineske meke moći kroz inicijativu „Jedan pojas, jedan put“, odnosno učešću zemalja Centralne i Istočne Evrope u ovom projektu. Pored toga, naglašena je i važnost zaštite kritične infrastrukture na tzv. „Balkanskom raskršću“. Na sesiji su govorili prof. dr Siniša Tatalović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, dr Katarina Iljinska, predstavnica Baltičkog foruma iz Rige, zatim dr Branislav Todorović sa Nacionalnog tehničkog univerziteta iz Atine, prof. dr Bartoš Kovalski sa Univerziteta u Lođu, i doc. dr Milan Lipovac sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

U završnom delu konferencije, skupu su se obratili prof. dr Dajin Jango i prof. dr Žarko Obradović, sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koji su se osvrnuli na važnost održavanja ove konferencije, izrazili optimizam i naglasili potebu organizovanja konferencija na ovako visokom nivou i u budućnosti na temu Jedan pojas jedan put, a naročito Inicijative 16 + 1 koja je značajna, ne samo za NR Kinu i Srbiju, već i za ostale zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Osim učesnika i gostiju iz NR Kine i Srbije, visokom nivou ove Konferencije doprineli su eminetni istraživači i univerzitetski profesori iz Bugarske, Estonije, Crne Gore, Poljske, Hrvatske, Letonije i Grčke. Konferenciji su, takođe, prisustvali i mnogobrojni predstavnici akademske zajednice, državni zvaničnici Republike Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora zemalja obuhvaćenih Inicijativom 16 + 1.