Seminar u Sloveniji

Семинар у Словенији

У организацији Факултета за Политичке знаности из Загреба и Факултета за Дружбене веде из Љубљане, у Чатешким Топлицама у периоду од 4.12. – 6.12.2008. год. одржан је семинар под називом ,,Република Словенија и Република Хрватска – отворена билатерална питања’’ . Поред студената наведених факултета, представници Факултета Безбедности из Београда који су узели учешћа на семинару су: професор др Жељко Иваниш и студенти Невена Гаврић , Ивана Илић, Горан Илић, Марко Недељковић и Мирослав Шурдиловић.

Програм семинара је обухватио три модула: Спољна и безбедносна политика, Евроатлантске интеграције и Појам граница.

Сваки од три радна дана је у распореду имао и радионицу у којој студенти решавају проблема са којима се Словенија и Хрватска суочавају. У радионици је нагласак стављен на нерешена гранична питања (Пирански залив), Љубљанску банку (обавезе/дуговања према грађанима Хрватске), и свакодневне проблеме са којима се суочавају грађани Хрватске приликом одласка на посао у Словенију.
Да би радионица била у исто време и интересантна и помало отежавајућа, учесници су заменили улоге и тако заступали интересе друге стране.

Студенти Факултета Безбедности су имали подељене улоге – један део тима су били стручњаци који су радили на склапању завршног акта Декларације из Чатежа, а његов други део – представници ОУН и Европске комисије.

Након три дана интезивних преговора, Декларација из Чатежа је донета и потписана од стране учесника семинара 6.12.2008. године.

Семинар је оцењен као веома успешан, а организатори су нагласили да су вољни да следећи организју што скорије.

Иако је Семинар био прилика да се студенти упознају са проблемима са којима се суочавају земље у региону, његов значај је, заправо, много већи јер је отворио врата за сарадњу између Универзитета у Љубљани, Загребу и Београду, а тиме и за размену студената, искустава и организовање семинара који, сматрамо, представљају неизоставни део образовног процеса студената.

Користимо прилику да се захвалимо нашим домаћинима на позиву и гостопримству, као и декану, професорима и студентима Факултета Безбедности на указаном поверењу, моралној и материјалној подршци.

Студенти/учесници са Факултета Безбедности

Seminar u Sloveniji

Catez 013.jpg

Catez 034.jpg

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>